Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szelektálni, tudni kell

A szelektív szemétgyűjtés Ausztriában alap. Az ehhez tartozó alapműveltséget azonban meg kell szerezni!

Otthon, Magyarországon, az újságpapírt az évi kétszeri iskolai papírgyűjtésre tartogattam, azon kívül csak a lemerült elemekkel és a műanyag-flakonokkal bíbelődtem. Az utóbbiakról leszedtük a kupakot - az oviban ezt gyűjtötték jótékony célra -, a gyerekek összetaposták, és bekerültek az eme nemes célra rendszeresített, nem kidobandó zsákba. Amikor pedig mázsás súlya lett a puttonynak, elcipeltem a nem túl közeli szelektívbe. 

Itthon, Hátsó-Ausztriában, természetes/kötelező a válogatás. Igaz, ehhez meg is teremtették a körülményeket. Először is minden háztól rendszeresen elszállítják a különválogatott szemetet, papírt, műanyagot, fémet, üveget és az egyebet - havonta illetve hetente kétszer. A komposztálásra alkalmas maradékot pedig ki-ki magának viheti el a feldolgozóba, hogy a növénykéknek fincsi táplálékot rohasszanak belőle.

Az első napokban a házinénink elmondta, hogy mit és hogyan válogassak. Értek meglepetések, pedig tapasztalt szelektálónak hittem magamat. A tejesdoboz például műanyagnak számít, ahogy a joghurtospohár fedőfóliája is (bár ezt néhány faluval arrébb már fémnek veszik). És a küblikbe csak tiszta szemét kerülhet, így elöblítek minden arra érdemest, mielőtt kihajítanám. Néha az edényszárítón több a joghurtos-, a konzervdoboz és a befőttesüveg, mint a tányér, de ebben a mosgatógép is "hibás"...

Ahány ház, annyi szokás! Előző állomáshelyünkön, Alsó-Ausztriában csak a háztartási szemét és a komposztállható hulladék fogalma létezett, persze ezen felül bárki gyűjtögethette és elszállíthatta a szelektívgyűjtőkbe maga maradékát.

Szerintem a szelektív szemétgyűjtés jó dolog! A kukáknál kihelyezett tájékoztató szerint, a háztartási hulladékok 95%-a újrahasznosítható. Csupán egy kis odafigyelés kell, és válogatás illetve öblítés után sok-sok terhet levehetünk a Földünk válláról!

Liebe Grüsse aus Bludenz,

Verusch

6 Tovább

Hálaadás Hátsó-Ausztriában

A spirituális irányzatok szerint nem árt néha hálát adni azért, amit kapunk. Ausztriában - especiel Vorarlbergben - teljesen más a Hálaadás, mint az amerikai pulykasütögetős ünnep, mi mindennek örülünk, ami a földjeinken megterem.

Hivatalosan az ünnep Szent Mihály és a többi angyal napján, szeptember 29-én lett volna aktuális. A Michaelistag alkalmával hajtják be az állatokat az alpesi legelőkről, és számolják össze a hagyomány szerint a javaikat a gazdák, de ez a nap az idén inkább a szavazatok számolásával telik majd.

A Bludenz-Óvárosi Erntedankfest inkább olyan, mint egy hatalmas őstermelői vásár, friss zöldségekkel, mézekkel, lekvárokkal, kocsikeréknyi sajtokkal, a hegyekben élő kézművesek portékáival, fafaragványokkal, szappanokkal, nemezholmikkal, és őszi terményekből készült dekorcuccokkal, és persze klassz népviseletekkel, kalapokkal, bőrgatyákkal, dirndlikkel, vastag zoknikkal, ormótlan cipőkkel. 

Bevásároltunk egy halom zöldséget, a régen vágyott rókagombámból is vettünk, imádom a napsárga, bodros-fodros finomságot. Megkóstoltuk a hatalmas sajtcsodákat, a tipikus vorarlbergi, sőt montafoni frissért, a Sura Kees-ért vagy a jóval keményebb hegyi sajtokért azonnal heves szerelemre lobbantam.

De a gyerekeket egyáltalán nem izgatta annyira a felnőttek gasztronómiai élvezkedése - max az ebéd időpontját illetően érdeklődtek -, annál inkább tetszett nekik a zenei színpad, ahol egy trió helyi népzenét játszott, másodszülöttem pedig óriási harmonikarajongó lett néhány napja, azóta az ORF képes időjárás-jelentését mindig meg kell nézzük. De még ennél is jobban vonzza az aprónépet a kecskesimogató. A fiamban a jószágok azonnal fel is ismerték a nyári kecskepásztor-gyakornokot, és jelentkeztek nála egy kis simire.

Ők pedig a hazailag, a mi kecskéink. Technikailag ugyan a telekszomszédunk állatkái, de amíg az én füvemet legelik, mondhatom nagyvonalúan, hogy az enyémek, és kész!

Liebe Grüsse aus Bludenz,

Verusch

0 Tovább

Ausztria, válassz!

El sem tudok képzelni jobb alkalmat egy ilyen borongós napnál egy kis külpolitizálásra. Vagy belpolitizálásra, nézőpont kérdése.

2013. szeptember 29-én vasárnap Ausztria választásra jogosult polgárai az urnákhoz vonulnak, hogy bizalmat szavazzanak valakinek. 

  • Legutóbb 2008-ban került sor hasonló aktusra, egy 2007-es törvény értelmében ugyanis 5 évre kapnak mandátumot az alsóházi képviselők.
  • Ausztrában kétkamarás parlament működik, a felsőházba, azaz a Szövetségi Tanácsba, vagyis a Bundesratba a tartományok - Burgenland, Alsó- és Felső-Ausztria, Bécs, Karintia, Stájerország, Salzburg, Tirol és Vorarlberg - delegálnak tagokat, az alsóház, azaz a Nemzeti tanács, vagyis a Nationalrat 183 képviselőjének sorsa pedig az kszelők kezében van.
  • Figyelem! A Nemzeti tanács tagjait érdemes karakán képviselőkből kiválogatni kedves voksolásra jogosultak, ugyanis többségi szavazással még a kormányfő talpára is útilaput köthetnek.
Mivel nem vagyok választásra jogosult polgár Ausztriában, így a pártokat csak névről ismerem. Az ÖVP-t és az FPÖ-t csak azért jobban, mert lufit osztogattak a minap a belvárosban. (Ha már nem voksolhatok, maradok pártatlan, nem kértem léggömböt). Íme, a pártok a közvéleménykutatók szerinti erősorrendben:
  • SPÖ, a jelenlegi kormánypárt
  • ÖVP
  • FPÖ
  • Grüne
  • Stronach
  • BZÖ
  • KPÖ
  • Pirat
  • Neos
  • Egyebek

Az SPÖ-t és az ÖVP-t mindössze néhány százalék választja el egymástól, jujj, de izgalmas lesz!

Liebe Grüsse aus Bludenz,

Verusch

0 Tovább

Milka, a világ leghíresebb csokija

Szerintem minden városnak van egy jellegzetes illata. Budapesten a tavaszi hársfa-virágzást imádom, Bludenzben pedig mindenhol csokoládét szimatolhatok. Mint éppen most, nehéz is kordában tartani a gondolataimat, és írni, mikor a hűtő tele van az illatgyárból származó Milka-táblákkal.

Bludenzbe érkezve szinte az első utunk a Milka Múzeumba vezetett, könnyű volt odatalálni, az orrunk után mentünk. A múzeum nem nagy, de annál érdekesebb és interaktívabb. A kiállítás kezdetén mi is fogadhatna, mint egy életnagyságú lila tehén, hatalmas kolomppal a nyakában alpesi karámjában "legelész". Te pedig a klassz lila nyugágyban heverve elfelejtheted, hogy a négy fal között vagy, nem a hegyoldalban. Amíg meg nem zavar a következő turnus a mélázásban.


A Milka Múzeumban az időutazás is lehetséges! A klassz időgéppel a csokimárka alapítóját és a világ leghíresebb tehenét is megismerheted. És miért Milka a Milka? Carl Russ, Phlippe Suchard veje 1901-ben tökéletesítette Daniel Peter receptjét, kvázi összekutyult némi tejet (Milch) és egy kis kakaót (Kakao), és tudod mi lett belőle? Milka! (Nálunk mióta ez leesett, csak Tejka néven fut a lilaság.)


Mint mondtam, a múzeum teljesen interaktív. Kütyük, mütyürök, érintőképernyők, videók és hanganyagok, vitrinekbe rejtett kincsek, s megannyi játék mutatja be a csoki útját a kakaófarmoktól a kredencünkig, vagy éppen a lila tehén születését és "életét" napjainkig, a gyerekek pedig a csokigyár beindítását,  fogaskerekek virtuális összeszerelését, vagy a Muttersberg felvonó fülkéjében tett, videóval illusztrált utazást élvezik.

Várod már a telet? Szereted a havas sportokat? A bludenzi Milkaumban szó esik még a márka sportszponzorációs szerepéről is, Tina Maze világbajnok síelő sisakját, más sportrelikviákat és videókat is megnézhetsz.

Még több érdekesség a Milka Múzeumból
  • A Milka a világ legismertebb csokija
  • Mil(ch)+Ka(kao)=MILKA
  • Bludenzben mintegy 125 éve gyártanak csokit, több mint 100 éve a Milka is itt készül
  • A világháború után, 1949-ben a Suchard kezdhette meg először Németországban a csokigyártást
  • A jól ismert lila színt a szecessziónak köszönhetjük
  • A boci 1972-ben lett lila, a tehénke neve eredetileg Adelheid volt, ma már a Lila névre hallgat, a fajtája pedig Simmentali
  • A vállalat a környezetvédelemért is sokat tesz, az ausztriai Hohe Tauern Nemzeti Parkkal közös projektről itt olvashatsz bővebben.
És ami a legjobb, a röpke múzeum séta végén vár a csokibolt! A finomságok egyenesen a gyárból érkeznek, de a Milka-csokikon kívül klassz szuveníreket is beszerezhetsz. 

Liebe Grüsse aus Bludenz,

Verusch
4 Tovább

Bludenz, a csokiillatú város

Érdekel a boldogság titka? Olvasgasd még egy kicsit az írásomat, és megtalálod a megoldást!

Bludenz, Vorarlberg, Ausztria, a Hóhegyen is túl... A leghangulatosabb osztrák városnak mondanám, jelentős összehasonlítási alappal a hátam mögött. Csend, nyugi, mosolygás, nem egy búval bélelt település.

Úgy tűnik, valahol a közelben lehet a boldogság forrása!

Ahogy megérkezel, talán az égig érő hegyek tűnnek fel először, másodszor azonban a mesés, édes illat, Bludenz ugyanis csokoládéillatban tobzódik. Lehet kánikula, eső vagy szél, minden lépésnél kakaós tejbegrízre gondolsz, vagy egy tábla jóféle mogyorós-mazsolásról vagy joghurtosról fantáziálsz.

Pontosan tudjuk, hogy a megfelelő mennyiségű csokoládé elfogyasztásával jobb kedvre derülhetünk, boldoggá tehetjük a bendőnket, ha pedig szeretteinket is megkínáljuk egy kis édességgel, az ő hangulatuk is emelkedett lesz. Üröm az örömben, hogy a csokoládé hizlal, és a fogainknak sem jó barátja. Az illata azonban sem a fogsorunkra, sem a karcsú derekunkra nincs rossz hatással, a kedvünket azonban az egekig, de legalább a Muttersberg csúcsáig emeli.

De mitől lesz egy város csokiillatú? Például, ha a kellős közepén található a Milka-gyár! 

Következő kérdés: Tudod, hogy mit jelent a Milka név? Legközelebb ezt és mindenféle lila érdekességet is elmondok!

Liebe Grüße aus Bludenz,

Verusch

0 Tovább

Hátsó-Ausztriai képeslap

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek