A szelektív szemétgyűjtés Ausztriában alap. Az ehhez tartozó alapműveltséget azonban meg kell szerezni!

Otthon, Magyarországon, az újságpapírt az évi kétszeri iskolai papírgyűjtésre tartogattam, azon kívül csak a lemerült elemekkel és a műanyag-flakonokkal bíbelődtem. Az utóbbiakról leszedtük a kupakot - az oviban ezt gyűjtötték jótékony célra -, a gyerekek összetaposták, és bekerültek az eme nemes célra rendszeresített, nem kidobandó zsákba. Amikor pedig mázsás súlya lett a puttonynak, elcipeltem a nem túl közeli szelektívbe. 

Itthon, Hátsó-Ausztriában, természetes/kötelező a válogatás. Igaz, ehhez meg is teremtették a körülményeket. Először is minden háztól rendszeresen elszállítják a különválogatott szemetet, papírt, műanyagot, fémet, üveget és az egyebet - havonta illetve hetente kétszer. A komposztálásra alkalmas maradékot pedig ki-ki magának viheti el a feldolgozóba, hogy a növénykéknek fincsi táplálékot rohasszanak belőle.

Az első napokban a házinénink elmondta, hogy mit és hogyan válogassak. Értek meglepetések, pedig tapasztalt szelektálónak hittem magamat. A tejesdoboz például műanyagnak számít, ahogy a joghurtospohár fedőfóliája is (bár ezt néhány faluval arrébb már fémnek veszik). És a küblikbe csak tiszta szemét kerülhet, így elöblítek minden arra érdemest, mielőtt kihajítanám. Néha az edényszárítón több a joghurtos-, a konzervdoboz és a befőttesüveg, mint a tányér, de ebben a mosgatógép is "hibás"...

Ahány ház, annyi szokás! Előző állomáshelyünkön, Alsó-Ausztriában csak a háztartási szemét és a komposztállható hulladék fogalma létezett, persze ezen felül bárki gyűjtögethette és elszállíthatta a szelektívgyűjtőkbe maga maradékát.

Szerintem a szelektív szemétgyűjtés jó dolog! A kukáknál kihelyezett tájékoztató szerint, a háztartási hulladékok 95%-a újrahasznosítható. Csupán egy kis odafigyelés kell, és válogatás illetve öblítés után sok-sok terhet levehetünk a Földünk válláról!

Liebe Grüsse aus Bludenz,

Verusch