Szerintem minden városnak van egy jellegzetes illata. Budapesten a tavaszi hársfa-virágzást imádom, Bludenzben pedig mindenhol csokoládét szimatolhatok. Mint éppen most, nehéz is kordában tartani a gondolataimat, és írni, mikor a hűtő tele van az illatgyárból származó Milka-táblákkal.

Bludenzbe érkezve szinte az első utunk a Milka Múzeumba vezetett, könnyű volt odatalálni, az orrunk után mentünk. A múzeum nem nagy, de annál érdekesebb és interaktívabb. A kiállítás kezdetén mi is fogadhatna, mint egy életnagyságú lila tehén, hatalmas kolomppal a nyakában alpesi karámjában "legelész". Te pedig a klassz lila nyugágyban heverve elfelejtheted, hogy a négy fal között vagy, nem a hegyoldalban. Amíg meg nem zavar a következő turnus a mélázásban.


A Milka Múzeumban az időutazás is lehetséges! A klassz időgéppel a csokimárka alapítóját és a világ leghíresebb tehenét is megismerheted. És miért Milka a Milka? Carl Russ, Phlippe Suchard veje 1901-ben tökéletesítette Daniel Peter receptjét, kvázi összekutyult némi tejet (Milch) és egy kis kakaót (Kakao), és tudod mi lett belőle? Milka! (Nálunk mióta ez leesett, csak Tejka néven fut a lilaság.)


Mint mondtam, a múzeum teljesen interaktív. Kütyük, mütyürök, érintőképernyők, videók és hanganyagok, vitrinekbe rejtett kincsek, s megannyi játék mutatja be a csoki útját a kakaófarmoktól a kredencünkig, vagy éppen a lila tehén születését és "életét" napjainkig, a gyerekek pedig a csokigyár beindítását,  fogaskerekek virtuális összeszerelését, vagy a Muttersberg felvonó fülkéjében tett, videóval illusztrált utazást élvezik.

Várod már a telet? Szereted a havas sportokat? A bludenzi Milkaumban szó esik még a márka sportszponzorációs szerepéről is, Tina Maze világbajnok síelő sisakját, más sportrelikviákat és videókat is megnézhetsz.

Még több érdekesség a Milka Múzeumból
  • A Milka a világ legismertebb csokija
  • Mil(ch)+Ka(kao)=MILKA
  • Bludenzben mintegy 125 éve gyártanak csokit, több mint 100 éve a Milka is itt készül
  • A világháború után, 1949-ben a Suchard kezdhette meg először Németországban a csokigyártást
  • A jól ismert lila színt a szecessziónak köszönhetjük
  • A boci 1972-ben lett lila, a tehénke neve eredetileg Adelheid volt, ma már a Lila névre hallgat, a fajtája pedig Simmentali
  • A vállalat a környezetvédelemért is sokat tesz, az ausztriai Hohe Tauern Nemzeti Parkkal közös projektről itt olvashatsz bővebben.
És ami a legjobb, a röpke múzeum séta végén vár a csokibolt! A finomságok egyenesen a gyárból érkeznek, de a Milka-csokikon kívül klassz szuveníreket is beszerezhetsz. 

Liebe Grüsse aus Bludenz,

Verusch