Sem Balaton, sem tenger nem jutott Vorarlbergnek, de így sem panaszkodhatunk, miénk a világ legmenőbb tava, a Bodensee!

Nálunk még a csapból is a Bodeni-tó folyik!

A közös német-osztrák-svájci tó ugyanis kiválló vízminőséggel rendelkezik, ez Európa legnagyobb ívóvízkészlete, és több millió háztartást lát el.

Gróf Zeppelin büszkesége

Az ott egy Zeppelin? Igen! 2001 óta a németországi Friedrichshafen repülőteréről rendszeresen felszáll a különös formájú léghajó, hogy a turisták madártávlatból is élvezhesség a tavi panorámát. A legmodernebb technológiának köszönhetően, a Zeppelin manapság sokkal biztonságosabb, mint elődei.

Bodensee Átúszás

Bár olyan nagy hercehurca nincs a tó átúszása körül, mint a Balatonnál, de aki bírja a strapát, természetesen nekivághat a távnak. Erre a nem kis vállalkozásra 3 lehetőség is adott, 12, 38 és 62 kilométeren, kinek-kinek belátása és edzettsége szerint. Az utóbbi etapot - jó idő esetén - rópke 30 óra altt lehet letempózni. 

Tóra, hajóra!

A Bodeni-tavon megtalálható mindenféle vízijármű: kicsik, nagyok, evezősök, motorosok, vitorlások, gőzösök. Ez utóbbiak közé tartozik a közeli hegycsúcsról elnevezett Hohentwiel, amelynek ódon fedélzetére lépve nemcsak térben, hanem időben is utazhatunk.

A Bodensee víziútvonalai hihetetlenül sokszínűek, szinte nincs olyan tóparti település, amelyet ne lehetne éppolyan könnyű megközelíteni menetrendszerint közlekedő hajókkal, mint közúton. 

Bodeni háromszög

A Bodeni-tó egyik öblét az Ördög asztalának nevezik. A mintegy 15 méter átmérőjű sziklás plató körülbelül 1,5 méter mélyen terül a vízfelszín alatt. A partközeli szakasz rá is szolgált pokoli nevére: számtalan búvárt ért itt szerencsétlenség, ezért a hatóságok megtiltották a merülést az Ördög asztalához. 

Mit ér egy tó titokzatos vízilények nélkül?

Mocmocot, a Bodensee Nessie-jét, egy halászfiú fedezte fel évszázadokkal ezelőtt. A kicsi, sárga, fekete szarvú, Pokemon-szerű lény kimondottan jó indulatú a legenda szerint, és emberhús helyett inkább almát eszik. A képen látható rémségek, nem Mocmoc pajtásai, hanem a Seebühne idei díszletének oszlopos tagjai.

Nem ennyire barátságos azonban a tavak szerte sok galibát okozó leső harcsa, amely ritkán az embereket is megtámadja. A kétméteres nagyságúra is megnövő bajúszos, falánk ragadozó "vérhal" a Bodensee legnagyobb lakója, a horgászok álma, talán mert csak ritkán akad horogra.

Az UNESCO világörökség része

A Bodeni-tó legnagyobb szigete a Reichenau, amely egykor egy kolostornak adott otthont. A kis sziget már a római időkben is ismert és lakott volt, teljes joggal nyilvánította az UNESCO a kolostorszigetet a világörökség részének.

Dalban mondom el...

A Bodeni-tóról Franz Winkler zeneszerző egy kis dalocskát is komponált, a Bodensee-i halászlány címmel. A dal mi másról szólna, mint egy leányról, akinek a hálójába hal helyett egy daliás sellőfiú akadt...

Liebe Grüße aus Bodensee,

Mocmoc :-)