Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ausztria, válassz!

El sem tudok képzelni jobb alkalmat egy ilyen borongós napnál egy kis külpolitizálásra. Vagy belpolitizálásra, nézőpont kérdése.

2013. szeptember 29-én vasárnap Ausztria választásra jogosult polgárai az urnákhoz vonulnak, hogy bizalmat szavazzanak valakinek. 

  • Legutóbb 2008-ban került sor hasonló aktusra, egy 2007-es törvény értelmében ugyanis 5 évre kapnak mandátumot az alsóházi képviselők.
  • Ausztrában kétkamarás parlament működik, a felsőházba, azaz a Szövetségi Tanácsba, vagyis a Bundesratba a tartományok - Burgenland, Alsó- és Felső-Ausztria, Bécs, Karintia, Stájerország, Salzburg, Tirol és Vorarlberg - delegálnak tagokat, az alsóház, azaz a Nemzeti tanács, vagyis a Nationalrat 183 képviselőjének sorsa pedig az kszelők kezében van.
  • Figyelem! A Nemzeti tanács tagjait érdemes karakán képviselőkből kiválogatni kedves voksolásra jogosultak, ugyanis többségi szavazással még a kormányfő talpára is útilaput köthetnek.
Mivel nem vagyok választásra jogosult polgár Ausztriában, így a pártokat csak névről ismerem. Az ÖVP-t és az FPÖ-t csak azért jobban, mert lufit osztogattak a minap a belvárosban. (Ha már nem voksolhatok, maradok pártatlan, nem kértem léggömböt). Íme, a pártok a közvéleménykutatók szerinti erősorrendben:
  • SPÖ, a jelenlegi kormánypárt
  • ÖVP
  • FPÖ
  • Grüne
  • Stronach
  • BZÖ
  • KPÖ
  • Pirat
  • Neos
  • Egyebek

Az SPÖ-t és az ÖVP-t mindössze néhány százalék választja el egymástól, jujj, de izgalmas lesz!

Liebe Grüsse aus Bludenz,

Verusch

0 Tovább

Gulyás vs. Gulasch

A gulyásleves magyar találmány, de az osztrákok állítólag tökéletesítették. Na, de melyik a finomabb, a tyúk vagy a tojás?

Első körben nekem mndegy, hogy az a leves gulyás vagy gulasch, ha vega... Ennek ellenére kóstoló szintjén volt szerencsém a magyar és az osztrák változathoz is, ami a levét és a zöldségeket illeti. Az otthoni úgy a jó, ha csípős, az itthoni inkább savanykás. Ha gulyás-fan vagy, nem fog ízleni a gulaschsuppe, ha azonban annak eszed, ami - egy gazdagon zöldségezett, dús húsleves - akkor szeretni fogod.

Második körben elkészítettem az osztrák-magyar vegyesválogatottat... A családnak hússal, magamnak ohne Fleisch. Szimultánfőzésben egyre jobb vagyok! A leveskémbe került tiroli krumpli (osztrákul földialma, imádom ezt a nevet), vöröshagyma és leveszöldség - ez utóbbiban a kétféle sárgarépa a kedvencem, az egyik sárga, a másik piros, és még ha csenevészebbek is, mint a magyar földben termett, nagyon finomak. Az osztrák vonalat még egy kis paradicsompüré képviselte, minden más úgy készült, ahogy az anyukám főzte, magyarosch fűszerezéssel, de az apukám is büszke lenne rám. 

Harmadik körben a többségében magyar recept alapján, de jobbára osztrák gulasch-hoz kenyeret kellett választani. Fehérkenyér mifelénk nincs, a leghalványabb barna a képen látható, a helybéli, savanykás feketekenyerekhez még nem voltam elég bátor. A barna parasztkenyér azonban határozottan jó választás volt.

Ha gulyásleves-főzésben már profi vagy, próbáld ki a gulaschsuppét is, nekem ez a recept tetszett a legjobban.

Liebe Grüsse aus Bludenz,

Verusch

0 Tovább

Iskola a határon, túl

Remélem már túl vagytok az iskolamizérián, és nem öntök olajat a tűzre, mert itt kicsit másképp mennek a dolgok.

Elsőszülöttem otthon 6. osztályos, magántanuló státuszban. A tankönyv-átvételünk viszonylag simán zajlott a suliban, néhány telefon után elntéztem, hogy még elutazásunk előtt átvehessem a könyveket, igaz az utolsó pillanatban. Történelem munkafüzetből 2, tankönyvből 0, és az egészségtan tk is hiányzott, de kicsire nem adunk, majd meglesz...

Elsőszülöttem itthon Mittelschule 2. osztályba jár. A beiratkozásnál - tanévkezdés előtti napon, de emiatt senki nem volt kakadva - rákérdeztem a megvásárolandó tanszerek listájára. Az igazgatónő elnéző mosollyal mondta, hogy azzal nekünk semmi dolgunk:

  • a tankönyveket a tartomány/állam szerzi be, és fizeti
  • a füzeteket és más tanszereket pedig az iskola rendeli meg nagy tételben, mert így olcsóbb a szülőknek. A gyerek megkapja a csomagot, mi meg a számlát, és minden el van intézve
  • így is történt, minden megvan hiánytalanul.

Majd Frau Direktorin megkérdezte, hogy működik ez Magyarországon? Egy kicsit másképp - mi mást mondhattam volna?

Liebe Grüsse aus Bludenz,

Verusch

0 Tovább

Hahó, hó!

Hurrá, de jó!

Van most már hó,

nem munkanélküli

a hólapátoló!

Persze némi magasságot le kell küzdenie, de utána máris dolgozhatnak a vorarlbergi, elhivatott hómunkások. Az éjjel ugyanis havazott a magasabb csúcsokon. Íme, a bizonyíték a Silvretta Montafon Facebook-oldaláról.

Előtte:

És ma reggel:

Schnee, yuhee!

Liebe Grüsse aus Bludenz,

Verusch

0 Tovább

Bolondok aranya - Náci kincsek a Lünersee-ben?

Kincskeresők, figyelem! A Lünersee-be a nácik aranykincseket ástak el a II. világháború végén. Most egy amerikai kincsvadász csapat meg akarja keresni.

A kincskeresők vezetője egy 83 éves amerikai öregúr, Normann Scott, aki már a stájerországi Toplitz-tavat is "felforgatta". Hiába volt azonban megbízható forrásból származó infója a helyet illetően, hiába rendelkezett a legtutibb felszereléssel, ez a kincs, azóta sincs. Talán ezért gondolta úgy, hogy majd Hátsó-Ausztriában enyhülést nyer az aranylázára.

A legenda szerint a II. világháború végén a menekülő német csapatok négy kincsesládát rejtettek el a Brandnertalban, a tengerszint felett 1970 méter magasban lévő Lünersee-ben. A történet állítólag egy haldokló SS-tiszttől származik, aki egy osztrák orvosnak árulta el a nagy titkot, ami persze futótűzként terjedt, és még manapság is népszerű a vidéken.

1956-ban vízierőmű épült a tavon. Mivel az építkezés közben nem bukkantak a rá a nácik aranyára, valószínűsíti, hogy a legenda csupán legenda. Ráadásul az Illwerke, azaz erőmű, jelentősen átrendezte a környéket, szinte lehetetlenné téve Normann Scott és más kincskeresők dolgát. De eltántorítani nem tudja őket holmi erőmű, hiszen az osztrák törvények szerint a kincs fele a megtalálót illeti, ez pedig szerény becslések szerint 7,5 millió euró is lehet. (Forrás: Vorarlberger Nachrichten)

Kincset ugyan nem kerestem a Lünersee-ben, de a kirándulás a tóhoz aranyat ér! Fittségtől függően 1-1,5 túra vezet a hüttéhez, a kényelmesek a Lünerseebahnt is használhatják. A tótól további kiránduló útvonalak vezetnek erre-arra, egyik szebb, mint a másik. De vigyázz, a hegyekben gyorsan változik az időjárás, és nem kellemes rohanvást megtenni a visszautat!

Liebe Grüsse aus Bludenz,

Verusch

0 Tovább

Hátsó-Ausztriai képeslap

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek