Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gulyás vs. Gulasch

A gulyásleves magyar találmány, de az osztrákok állítólag tökéletesítették. Na, de melyik a finomabb, a tyúk vagy a tojás?

Első körben nekem mndegy, hogy az a leves gulyás vagy gulasch, ha vega... Ennek ellenére kóstoló szintjén volt szerencsém a magyar és az osztrák változathoz is, ami a levét és a zöldségeket illeti. Az otthoni úgy a jó, ha csípős, az itthoni inkább savanykás. Ha gulyás-fan vagy, nem fog ízleni a gulaschsuppe, ha azonban annak eszed, ami - egy gazdagon zöldségezett, dús húsleves - akkor szeretni fogod.

Második körben elkészítettem az osztrák-magyar vegyesválogatottat... A családnak hússal, magamnak ohne Fleisch. Szimultánfőzésben egyre jobb vagyok! A leveskémbe került tiroli krumpli (osztrákul földialma, imádom ezt a nevet), vöröshagyma és leveszöldség - ez utóbbiban a kétféle sárgarépa a kedvencem, az egyik sárga, a másik piros, és még ha csenevészebbek is, mint a magyar földben termett, nagyon finomak. Az osztrák vonalat még egy kis paradicsompüré képviselte, minden más úgy készült, ahogy az anyukám főzte, magyarosch fűszerezéssel, de az apukám is büszke lenne rám. 

Harmadik körben a többségében magyar recept alapján, de jobbára osztrák gulasch-hoz kenyeret kellett választani. Fehérkenyér mifelénk nincs, a leghalványabb barna a képen látható, a helybéli, savanykás feketekenyerekhez még nem voltam elég bátor. A barna parasztkenyér azonban határozottan jó választás volt.

Ha gulyásleves-főzésben már profi vagy, próbáld ki a gulaschsuppét is, nekem ez a recept tetszett a legjobban.

Liebe Grüsse aus Bludenz,

Verusch

0 Tovább

Iskola a határon, túl

Remélem már túl vagytok az iskolamizérián, és nem öntök olajat a tűzre, mert itt kicsit másképp mennek a dolgok.

Elsőszülöttem otthon 6. osztályos, magántanuló státuszban. A tankönyv-átvételünk viszonylag simán zajlott a suliban, néhány telefon után elntéztem, hogy még elutazásunk előtt átvehessem a könyveket, igaz az utolsó pillanatban. Történelem munkafüzetből 2, tankönyvből 0, és az egészségtan tk is hiányzott, de kicsire nem adunk, majd meglesz...

Elsőszülöttem itthon Mittelschule 2. osztályba jár. A beiratkozásnál - tanévkezdés előtti napon, de emiatt senki nem volt kakadva - rákérdeztem a megvásárolandó tanszerek listájára. Az igazgatónő elnéző mosollyal mondta, hogy azzal nekünk semmi dolgunk:

  • a tankönyveket a tartomány/állam szerzi be, és fizeti
  • a füzeteket és más tanszereket pedig az iskola rendeli meg nagy tételben, mert így olcsóbb a szülőknek. A gyerek megkapja a csomagot, mi meg a számlát, és minden el van intézve
  • így is történt, minden megvan hiánytalanul.

Majd Frau Direktorin megkérdezte, hogy működik ez Magyarországon? Egy kicsit másképp - mi mást mondhattam volna?

Liebe Grüsse aus Bludenz,

Verusch

0 Tovább

Hahó, hó!

Hurrá, de jó!

Van most már hó,

nem munkanélküli

a hólapátoló!

Persze némi magasságot le kell küzdenie, de utána máris dolgozhatnak a vorarlbergi, elhivatott hómunkások. Az éjjel ugyanis havazott a magasabb csúcsokon. Íme, a bizonyíték a Silvretta Montafon Facebook-oldaláról.

Előtte:

És ma reggel:

Schnee, yuhee!

Liebe Grüsse aus Bludenz,

Verusch

0 Tovább

A bludenzi Egyszarvú

Városunk címere egy Egyszarvú, amely a legendák szerint gyógyító erővel bíró lény, teste ló, homlokát egyetlen szarv díszíti.

Van, ahol oroszlánfarka és kecskeszakálla is van, a bludenzi egyed azonban csak egy szarvas ló.

Az Egyszarvú - koronázott címerpajzsba foglalva - 1929 óta a város szimbóluma. A városatyák annak idején a mesebeli állat szilaj és kitartó ereje, ugyanakkor ártatlansága miatt érdemelte ki, hogy Bludenzet képvoselje.

Ez a szépséges állatka egy városi parkocska kapuját ékesíti, amely a kolostorba vezető egyik melléklépcsőtől nyílik.

Liebe Grüsse aus Bludenz, 

Verusch

0 Tovább

Milka, a világ leghíresebb csokija

Szerintem minden városnak van egy jellegzetes illata. Budapesten a tavaszi hársfa-virágzást imádom, Bludenzben pedig mindenhol csokoládét szimatolhatok. Mint éppen most, nehéz is kordában tartani a gondolataimat, és írni, mikor a hűtő tele van az illatgyárból származó Milka-táblákkal.

Bludenzbe érkezve szinte az első utunk a Milka Múzeumba vezetett, könnyű volt odatalálni, az orrunk után mentünk. A múzeum nem nagy, de annál érdekesebb és interaktívabb. A kiállítás kezdetén mi is fogadhatna, mint egy életnagyságú lila tehén, hatalmas kolomppal a nyakában alpesi karámjában "legelész". Te pedig a klassz lila nyugágyban heverve elfelejtheted, hogy a négy fal között vagy, nem a hegyoldalban. Amíg meg nem zavar a következő turnus a mélázásban.


A Milka Múzeumban az időutazás is lehetséges! A klassz időgéppel a csokimárka alapítóját és a világ leghíresebb tehenét is megismerheted. És miért Milka a Milka? Carl Russ, Phlippe Suchard veje 1901-ben tökéletesítette Daniel Peter receptjét, kvázi összekutyult némi tejet (Milch) és egy kis kakaót (Kakao), és tudod mi lett belőle? Milka! (Nálunk mióta ez leesett, csak Tejka néven fut a lilaság.)


Mint mondtam, a múzeum teljesen interaktív. Kütyük, mütyürök, érintőképernyők, videók és hanganyagok, vitrinekbe rejtett kincsek, s megannyi játék mutatja be a csoki útját a kakaófarmoktól a kredencünkig, vagy éppen a lila tehén születését és "életét" napjainkig, a gyerekek pedig a csokigyár beindítását,  fogaskerekek virtuális összeszerelését, vagy a Muttersberg felvonó fülkéjében tett, videóval illusztrált utazást élvezik.

Várod már a telet? Szereted a havas sportokat? A bludenzi Milkaumban szó esik még a márka sportszponzorációs szerepéről is, Tina Maze világbajnok síelő sisakját, más sportrelikviákat és videókat is megnézhetsz.

Még több érdekesség a Milka Múzeumból
  • A Milka a világ legismertebb csokija
  • Mil(ch)+Ka(kao)=MILKA
  • Bludenzben mintegy 125 éve gyártanak csokit, több mint 100 éve a Milka is itt készül
  • A világháború után, 1949-ben a Suchard kezdhette meg először Németországban a csokigyártást
  • A jól ismert lila színt a szecessziónak köszönhetjük
  • A boci 1972-ben lett lila, a tehénke neve eredetileg Adelheid volt, ma már a Lila névre hallgat, a fajtája pedig Simmentali
  • A vállalat a környezetvédelemért is sokat tesz, az ausztriai Hohe Tauern Nemzeti Parkkal közös projektről itt olvashatsz bővebben.
És ami a legjobb, a röpke múzeum séta végén vár a csokibolt! A finomságok egyenesen a gyárból érkeznek, de a Milka-csokikon kívül klassz szuveníreket is beszerezhetsz. 

Liebe Grüsse aus Bludenz,

Verusch
4 Tovább

Hátsó-Ausztriai képeslap

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek